Byt pre dnešnú dobu

Možno si myslíte, že úlohou architekta pri tvorbe bytového interiéru je riešenie vizuálu v jednotnom štýle, prípadne že výdavok do architekta znamená prehnaný luxus alebo komplikácia. Je asi normálne myslieť si to, preto by som Vás rád zoznámil s princípmi pri tvorbe interiéru, na ktorých nám záleží a možno Vás presvedčil o opaku.

Funkcia a komfort

Našou prvoradou úlohou je vytvoriť v byte miesto domova. Domov nie je výsledok štýlu ani trendu. Musí byť navrhnutý pre rôznorodé aktivity, oddych a spánok, bez kompromisov. Každá aktivita v interiéri má špecifické nároky na priestor, zrakovú, sluchovú pohodu a iné. Poskladať byt do rozumnej koláže funkcií a ich nárokov nemusí byť vždy hračka.

Zdravie a materiál

Žijeme v dobe nálepiek a obalov, kde štítok „zdravý materiál“ vieme nalepiť aj na drevený stolík, aj na stolík s potlačou textúry z dreva na plastovej doske. Je potrebné tieto nálepky rozoznať. Nálepka na stolíku z dreva ho charakterizuje poctivo a zvnútra, druhá nálepka je povrchná a klamlivá. Sme za zdravé a pravdivé materiály, ktoré majú trvalo udržateľný charakter a nie sú určené pre vývoz na smetisko po pár rokoch.

Cena a dilema

Je pekné tvoriť funkčné priestory z trvalo udržateľných materiálov, ale ich cena je pre nás dilema. Od projektu k projektu preto pracujeme na tom, aby sme tok Vašej investície do interiéru nasmerovali správne.  Znervózňujú nás vysoké ceny kvalitných výrobkov, ktoré si nie každý môže dovoliť.

Tok investície

Dilemu ceny by mohol riešiť minimalizmus. Nie ako trend, ale životný princíp založený na minimálnych zásahoch s maximálnym efektom. Ja to koncentrovaná práca s priestorom, funkciami, ergonómiou a materiálmi.

Predstavte si stenu dlhú 5 metrov s miestom pre obrazovku. Sme inšpirovaní webom a vieme, že stena pri tv nemôže ostať holá. Volíme nábytkovú stenu a na nej zopár zásuviek vedľa seba, nad sebou, modernú zostavu knižnice 2x2 metre s okienkami pre ukladanie kníh, vysoké skrinky po strop. Investícia do nábytku z prírodných materiálov s dlhou životnosťou mohla stáť aj 15 000. Preto investujeme zlomok sumy do prevedenia drevotrieska plus plastová imitácia dreva, možno za 3000. Čokeby sme Vás však presvedčili, že si vystačíme s jednou zásuvkou z ozajstného dreva, vstavanou lacnou knižnicou na inom mieste v byte a jednou drevenou policou? Plusom bude priestranný a flexibilný interiér. Suma blízka k 3000 bude realizovateľná.

Na záver

Verím, že Vám článok trochu priblížil, čo nás najviac trápi a napĺňa pri riešení bytových interiérov. Kreativitu v interiérovej architektúre nespájame s estetikou, ale so zmysluplnými rozhodnutiami.

interiér
byt
služby
architekt
minimalizmus