Rodinny_dom_so_stodolou_01.jpg

Rodinný dom so stodolou

Našou úlohou bolo riešiť rekonštrukciu domu so zobytnením podkrovia, citlivo prispieť k silnej radovej architektúre ulice a na úzkom pozemku vytvoriť plnohodnotný priestor. Čerešňou zadania bola nová stodola, umiestnená za pozemkom domu.

Objednané služby

štúdia, projekt

Autor

Martin Medlen

Miesto

Modra

Úžitková plocha

191 m²

Zastavaná plocha

203 m²

Merná potreba na vykurovanie

22,02 kWh/(m²a)

Charakter

Ani v tomto prípade riadkového vinárskeho pozemku neopúšťame tradičný princíp úzkeho domu a úzkeho dvora, ktorý považujeme za vhodný. Pre dnešné potreby krytého parkovania je pôvodný koncept prestrešenia priestoru za vstupnou bránou tiež opodstatnený. Pôvodný dom sme ponechali v obvodových múroch a do dispozície holopriestoru vstupujeme minimálne, len vybudovaním priečok okolo hygieny a miestností na spanie. Všetky ostatné vnútorné hranice miestností rieši vstavaný nábytok. Stavbu stužujeme betónovým stropom a podkrovie je novostavba z murovaných a drevených konštrukcií. Tradičné prvky, ako napríklad presah strechy alebo vikier, modernizujeme. Drobnosťou je takmer zabudnutý samrínový žlab, ktorý je pritom výstižný pre tento typ architektúry.

Dôležité rohové okno a krytá terasa

Pokiaľ mám nasmerovať pozornosť na najviac opodstatnený prvok domu, je to bez pochýb kuchyňa a jej rohové veľkorysé okno so spojom sklo/sklo v rohu. Práve ono má najviac ovplyvňovať vizuálny komfort a náladu obyvateľov vnútri aj vo dvore, keď úplne prelomí bariéru medzi exteriérom a interiérom. V stiesnených pomeroch, ako je úzky riadkový pozemok, považujem tento detail za principiálnu dominantu, ktorou práve uzavretie, tmu a stiesnenie môžme v obrovskej miere odstrániť z každodenných aktivít. Medzipriestorom medzi interiérom a dvorom je prekrytá terasa s prevetraním pomocou komínového efektu, ktorá poskytuje takmer neustály tieň v lete a funkciu kuchyne a jedálne posúva ďalej za svoje hranice.

Súkromná terasa v podkroví

Daňou za veľkorysé okno v tomto zadaní mohla byť práve jeho cena. Nakoľko však nebolo nevyhnutné vykurovať a zobytniť celý priestor podkrovia, rozhodli sme ušetriť zákazníkom za túto časť stavby. Nad miestom pre parkovanie auta je vytvorená len ľahká konštrukcia terasy, ktorá má nadhľad za dom, na krásnu hrušku a stodolu. Táto časť je v stálom kontakte s exteriérom a ponúka rodine priestor pre súkromný relax. Tému súkromie riešia v interiéroch izby, ale v exteriéri býva často podhodnotená. Nezabudli sme na ňu.

Stodola

Za pozemokm sa nachádza poľnospodárska pôda, kam umiestňujeme novostavbu stodoly. Vystihujú ju múry z priznaných debniacich tvárnic, perforované drevené lamely a vlnitá vláknocementová krytina.

Pôvodný stav 

Vizualizácie

Plány


Zaujal Vás tento projekt?

V prípade záujmu o nezáväznú konzultáciu alebo cenovú ponuku za naše služby nás kontaktujte.

Opýtať sa teraz >

Podobné projekty

Všetky projekty >