Nadstavba_a_pozemkove_upravy_1.jpg

Nadstavba a pozemkové úpravy pri rodinnom dome

Projekt rieši redizajn rodinného domu, nadstavbu zimnej záhrady na terase a drobné terénne úpravy okolo domu. 

Stav

štúdia, projekt

Autor

Martin Medlen

Miesto

Rača

Zámer a charakter

Projekt rieši redizajn rodinného domu, nadstavbu zimnej záhrady na terase a drobné terénne úpravy okolo domu. Pôvodná stavba je postavená vo svahu na pozemku s výhľadom do mesta a krajiny.

Hlavne výhľad, ako nevyužitý potenciál, sme sa snažili zhmotniť vo forme veľkých presklených plôch v obývačke, zimnej záhrade a ostatných miestnostiach bytu. Stal sa dôležitou témou pri tvorbe exteriérových aj interiérových priestorov.

Druhou zásadnou témou, ktorú sme vyriešili, je priame prepojenie zimnej záhrady s interiérom bytu. Kým doteraz nie je terasa efektívne sprístupnená z kuchyne ani jedálne, po vybudovaní navrhovaných úprav bude tento nedostatok úplne odstránený.

Posledným dôležitým problémom súčasného stavu bol nedostatočný rozptylový priestor v zadnej súkromnej časti pozemku. Po uskutočnení terénnych úprav a vytvorení roviny s oporným múrom sme našim zákazníkom „za domom“ vymysleli hornú rozpylovú rovinu. Tá okrem priestoru ponúka aj: bezbariérové spojenie so spoločnou časťou bytu, zimnou záhradou, letným kuchynským kútikom s výčapom, zabudovanú exteriérovú vírivku a skladovací kútik na drevo.

Funkčná náplň priestorov okolo domu bude vďaka stavebným a terénnym úpravám dotiahnutá do bodky. To bol cieľ našich zákazníkov a dôvod, prečo sme nadviazali spoluprácu. Verím, že budete spokojní.

Materiály

Ako povrchové materiály sme použili prirodzené štruktúry: biela farba omietok, betón, Corten, prírodné drevo a oceľ.

Konštrukcia

Všetky zmeny stavby sú riešené za pomoci oceľových ľahkých konštrukcií, ktoré sú obalené konštrukčnými doskami, zateplením a hydroizolačnými membránami.

Energetický štandard

Napriek tomu, že sa nejedná o energeticky významnú obnovu stavby, v projekte počítame s progresívnymi parametrami obvodovej teplovýmennej obálky domu. V spojení so systémom vetrania pomocou rekuperácie očakávame štandard, ktorý prinesie vysoké prevádzkové uspory oproti súčasnému stavu.

Corten

Corten je plech z patinovanej, alebo skorodovanej ocele. Môže byť zakonzervovaná lakom alebo voskom. Jej povrch je hladký a umývateľný. Štruktúra patiny je pri každom výrobku originálna a je vhodná ako akcent pre rôzne druhy stavebných výrobkov a povrchov. Patinou môžme rozumieť aj zostarnutý vzhľad materiálu. Corten vyzerá dobre práve vtedy, keď vizuálne jeho životnosť „končí“. Technické parametre materiálu sú pritom zdravé a dažďa, vetra, vlhkosti a slnka netreba báť.

Pôvodný stav 

Vizualizácie


Zaujal Vás tento projekt?

V prípade záujmu o nezáväznú konzultáciu alebo cenovú ponuku za naše služby nás kontaktujte.

Opýtať sa teraz >

Podobné projekty

Všetky projekty >